Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Riziko na hlavních akciových trzích je nyní obrovské

I přes fakt, že je aktuální vývoj amerických akciových trhů velmi nestálý a nepředvídatelný, zatím ještě nemůžeme tvrdit, že by se jednalo o medvědí trend. I zkušení investoři však pojišťují či dokonce opouštějí své pozice...

Ti nejprozíravější investoři si své pozice na akciových trzích hromadně pojišťují. I já jsem se rozhodl své portfolio zabezpečit a zadal jsem hned několik „pojišťovacích příkazů“ na otevřené pozice. Mnoho akcií jsem se rozhodl prodat úplně - to je totiž vůbec nejlepší pojistka - čemu v současném tržním prostředí nevěřím, toho se raději zbavím. Ponechal a pojistil jsem si tedy pouze takové pozice, které mi dávají smysl z opravdu dlouhodobého hlediska.

Býci stále vedou

V minulém týdnu sice došlo k proražení důležitých hranic na hlavních akciových indexech a trh se díky tomu pohybuje na reálnějších úrovních, ale propady nebyly tak výrazné. Býci zaujímají 55 % trhu, zatímco medvědů je pouhých 15,7 %. Počet medvědů by se tak musel nejméně zdojvnásobit, aby přišel signál k nákupu akcií. Prozatím se tedy více vyplatí čekat.

To samozřejmě neznamená, že nemůžeme nic dělat. Již několikrát jsem se zmiňoval o síle opčních strategií, se kterými se i já neustále učím. Díky opcím a dalším hedgeovacím nástrojům může každý investor vydělávat i v případě, že se trh nehýbe skoro vůbec. A co může dělat úplně každý investor (i ten, který si na aktivní opční strategie netroufne)? Pojistit své portfolio v těchto nejasných dobách a počkat si na výraznější výprodeje.

Nadhodnocení trvá i po korekci

Jak je zmíněno v odstavci výše, korekce nebyla dostatečná a dokazuje to i tzv. price-to-sales ratio (porovnává cenu akcie společnosti s jejím celkovým obratem) S&P 500 indexu. Median dosahuje hodnoty 2,5, a to znamená rekordní maxima. Abychom si tuto statistiku uvedli do širšího kontextu - pokud je průměrná hodnota vyšší než 1,5, průměrné roční výnosy z indexu jsou pouze 2,5 %. Nyní se můžeme jen domnívat, jakých hodnot budou výnosy dosahovat, dokud se price-to-sales ratio nevrátí do normálu, ale k závěru, že budou spíše negativní, dojdeme i bez složitých výpočtů.

Pokud víme, že jsou valuace na takovýchto hodnotách a co to přináší a přičteme si k tomu možnost ještě výraznější korekce, která může přijít v podstatě kdykoli, proč bychom šli s kapitálem na akciový trh?

My stále vytrváváme a nad akciovým trhem jsme nezlomili hůl, ale jsme o poznání opatrnější. Náznaky medvědího trhu vidíme na každém rohu - akciový trh nám posílá rozporuplné signály v podstatě každý den. Příkladem může být třeba silná opening price (vysoká cena za nákup aktiva přesně v době otevření dané burzy) a slabá closing price (výsledná hodnota aktiva při uzavření dané burzy). Tento trend můžeme nyní sledovat v podstatě na každodenní bázi a považujeme ho za jasně medvědí. Když trhy připíšou v průběhu dne přes procento zisku a uzavírají okolo nuly nebo v mírném mínusu, rozhodně to není normální.

Závěr

Zatím je tedy lepší s novým kapitálem spíše počkat, protože risk/reward ratio, není nikterak příznivé. Některé zásadní věci trh úplně ignoruje (například změny na vysokých ekonomických postech ve Washingtonu - odchod Garyho Cohna, který byl Trumpovo hlavním ekonomickým poradcem, mluví za vše), ale to je nám spíše sympatické - měli bychom upřímně radost, kdyby se trhy nenechaly tolik ovlivnit politickým cirkusem. Zrovna odchod Cohna je však poměrně zásadní a nebyl to žádný dobrovolný odchod do důchodu - Cohn zkrátka nesouhlasil s Trumpovo politikou a v některých bodech agendy to bylo natolik zásadní, že se rozhodl skončit.

Trh se tedy chová dost nevyzpytatelně a naše další rozhodnutí se budou odvíjet od událostí, které přinesou následující dny.

Autor: Krystof Bartos | pátek 23.3.2018 12:54 | karma článku: 11,78 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Krystof Bartos

Aston Martin jde na burzu - koupit, nebo zůstat stranou?

Dnešní článek budeme věnovat IPO (vstup společnosti na burzu) velmi známé a populární firmy Aston Martin. Jistě se mezi čtenáři najde ne jeden fanoušek této luxusní automobilové značky, která nyní nabídne své akcie veřejnosti.

24.9.2018 v 15:47 | Karma: 6,49 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Můj názor na vývoj kurzu EURCZK

Již od začátku svého publikování kritizuji veškeré zásahy, kterými centrální banky manipulují trh. Když říkám centrální banky, myslím tím i tu naši - ČNB.

11.9.2018 v 15:35 | Karma: 19,28 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Nezdravý trh, který je závislý na 4 firmách, by mohl znamenat zkázu!

O faktu, že je aktuální situace na hlavních akciových trzích velmi nejistá, jsem se v posledních týdnech hojně vyjadřoval.

27.7.2018 v 7:47 | Karma: 12,93 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Warren Buffet? Ne - my sázíme na Johna Malona!

Pokud jste o tomhle chlapíkovi z Connecticutu s irskými kořeny ještě neslyšeli, je to velká chyba! Ale nemůžeme vám to mít vůbec za zlé - mnoho investorů (natož běžných lidí) o Malonovi nikdy neslyšelo.

16.7.2018 v 11:35 | Karma: 8,52 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Časovaná bomba v Itálii a potenciální krize v celé eurozóně?

O velmi znepokojivé situaci v EU (i v Evropě jako takové) jsme psali VIP článek již v dubnu minulého roku.

1.6.2018 v 12:08 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Bezmála 100 dalších článků naleznete ZDE

Majitel The Bartos Organization - mezinárodní investiční a analytické společnosti, autor knihy s ekonomickým výhledem a zakladatel Bartos Research

Již více než 8 let se pohybuji v oblasti investic a ekonomiky a za tu dobu jsem poznal, že správné informace jsou pro úspěch naprosto zásadní a navíc často nedostupné. Postupem času jsem se rozhodl přinést lidem, kteří chtějí mít skutečný přehled ty správné informace, které sám využívám, a to ve srozumitelné formě. V dnešní iracionální době je to dle mého názoru důležitější než kdy dříve.

 

Seznam rubrik