Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze na brokerském účtě – jak posílit bezpečnost?

V minulém článku na tomto blogu jsme se zabývali problematikou uchovávání hotovosti a došli jsme k závěru, že mít peníze na brokerském účtě je tou nejbezpečnější variantou. V dnešním článku se zaměříme na posílení bezpečnosti.

Na brokerském účtě máme (na rozdíl od bankovních účtů) jistotu, že jsou peníze opravdu naše, a tudíž s nimi můžeme volně disponovat v plné míře. Již v minulém článku jsme však došli k závěru, že ideální volbou je rozložení peněz - jedna část v bance (na výdaje), druhá část v hotovosti (například domací trezor nebo matrace pro ty statečnější) a třetí část u brokera (kde je můžeme okamžitě investovat do nějakého aktiva).

I přes fakt, že jsou brokerské účty nejbezpečnější volbou pro uložení peněz, se sebou nesou určitá rizika. Je proto nutné vybírat opravdu velmi pečlivě. S výběrem správného typu brokerského účtu bychom vám rádi pomohli právě v tomto článku.

Základní typy brokerských účtů

1. Cash account

Pokud máte své peníze na klasickém cashovém účtě, není Vám umožněno půjčovat si peníze na nákup aktiv. Veškeré obchody tedy musí být plně uhrazeny v hotovosti a v požadovaný den. To může být značně omezující, protože určitý obchod můžete zadat pouze ve chvíli, kdy na něj máte připravenou hotovost v plné výši na brokerském účtě. Na cashovém účtě nemůžete shortovat akcie, což je další značné znevýhodnění.

?2. Margin account

 

Tento typ účtu ocení zejména ti, kteří chtějí obchodovat s větším obnosem peněz, než mají v konkrétní chvíli na brokerském účtě. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o obchodování na úvěr od brokera. Na rozdíl od obvyklých úvěrů klient nemusí formálně dokládat své příjmy a svůj majetek (například ověřeným listinným výpisem), ale pouze vyplní investiční dotazník.

 

Výhody a nevýhody margin účtu

Díky margin účtu získá investor mnohem větší kupní sílu a celý proces obchodování se stává dynamičtějším s potenciálem vyšších výnosů. Díky možnosti si peníze půjčit je taky možné obchodovat na krátko (půjčit si akcii či jiný instrument, který nevlastním a ten prodat s očekáváním, že cena instrumentu půjde dolu, tudíž na tom vyděláme).

Ukažme si to na klasickém příkladě, v počtech však vynecháme poplatky a úroky:

Na margin účtu máte 10 milionů, které chcete všechny investovat do určitého cenného papíru. Věříte mu však natolik, že byste raději investovali 20 milionů. Marginový účet řeší přesně tenhle problém. Jednoduše zadáte pokyn na nákup a peníze si hned automaticky vypůjčíte a investujete. Když se pak hodnota určitého cenného papíru zvýší o 10 %, nevydělá investor pouhých 10, ale rovnou 20 %. V tomto konkrétním případě vydělá o milion víc, než by vydělal na cashovém účtě. S větším kapitálem však klasicky přichází vyšší risk. Riziko ztrát se tak úměrně zvyšuje podle výše půjčeného kapitálu. Platí to tedy i naopak - pokud hodnota klesne o 10 %, investor prodělá 20 %. Pokud byste přišli o 50 %, přišli jste o všechny peníze, navíc po Vás bude chtít doložit peníze na zástavu a čeká Vás takzvaný margin call.

 

Hypotekace (zástava)

Hypotekace je originálně používaný název pro zástavu, kterou znáte při půjčování peněz na nemovitost. U brokera to funguje stejně. Když si půjčíte peníze, broker vezme Váš účet a použije ho jako zástavu v případě, že byste nedodrželi svoje závazky. Takové zástavě se v investování říká kolaterál.

Bohužel toto nese pro majitele margin účtu riziko. Broker může Vaší zástavu dále použít jako svoje aktivum k zajištění dluhů pro svoje fungování. Tomu se říká rehypotekace. Problémem potom je, že Vaši pozici a hotovost již nemá v zástavě broker, ale třetí instituce. Pokud by pak broker měl problém s plněním závazků, Vaše aktiva mohou být zabavena. To se bohužel několikrát stalo v období finanční krize, kdy často brokeři spekulovali na riziková aktiva na margin (úvěr) krytý aktivy jejich klientů.

Další nepříjemností je, že broker může Vaše akcie na margin účtu půjčovat ostatním klientům na prodej na krátko. Což se Vám také nemusí zrovna dvakrát líbit.

 

Když se rehypotekace vymstí

Pro brokery byla rehypotekace naprosto obvyklou praktikou až do let 2007-2008, kdy začaly být hedge fondy ohledně jejího využíti mnohem opatrnější. Typickým příkladem je krach Lehman Brothers, jenž značně prohloubil světovou krizi v roce 2008. V tomto období bylo dokonce 22 ze 40 bilionů dolarů držených evropskou divizí Lehman’s prime brokerage rehypotekovaných! Hedge fondy snažící se o získání svých rehypotekovaných aktiv zpět se pak ocitli ve frontě za generálními věřiteli - těmi bez kolaterálních a zástavních práv k dlužníkovým aktivům (výjimku tvoří nárok na dovezené, ale nezaplacené zboží). Většina z nich se tak nakonec dostala jen k určité části z rehypotekovaných aktiv.

 

I přes to, že se s ní již tak často nesetkáváme, neměli bychom její riziko nijak znevažovat. S možností příchodu krize se potenciální ztráta rehypotekovaných aktiv stává znovu aktuální.

Shrnutí

 

Bezpečí svých peněz rozhodně neberte na lehkou váhu! Ať už jste se rozhodli vložit svou důvěru do banky, brokera či matrace u sebe doma, vždy Vás budou provázet rizika. Já sám jsem před nedávném přehodnotil svůj přístup k držení peněz na brokerském účtu.

Kupovaná aktiva, dluhopisy a hotovost držím na cashovém účtě - mám jistotu, že broker nepoužívá moje pozice tak, jak si nepřeji a také se vyhýbám riziku hypotekace i rehypotekace. Navíc vím, že mě nečeká margin call, protože vždycky použiji jen hotovost, kterou mám v daný moment na účtě.

Margin account používám pouze pro nákup pozic na krátko a případně na strategie, u kterých potřebuji jeden den vše prodat a nakoupit něco jiného - v tomto případě bych na cashovém účtě neměl k dispozici peníze.

Pokud chcete brokerský účet jen na držení hotovosti, využijte cashový účet. Díky tomu jsou to opravdu Vaše peníze a nikdo je nemůže dál půjčovat a dělat věci, které dělají banky. Ani Vaše dlouhé pozice nemůže půjčovat dále.

Zkrátka a dobře - bezpečnost na prvním místě. A před potenciální krizí to platí hned dvojnásob!

Při výběru brokera si ještě ověřte, že:

  • broker pouze nakupuje a prodává aktiva pro klienty a získává za ně provize.
  • broker nedělá investiční bankovnictví a nespekuluje s kapitálem.
  • broker nepůjčuje peníze na nemovitosti.
  • broker neaplikuje bankovnictví částečných rezerv - jako to dělají banky.

Nejlepší způsob toho, jak se udržet ve střehu, je mít neustále na paměti odstrašující příklad z minulosti. Dobře si proto zapamatujte výše zmiňovaný případ Lehman Brothers z finanční krize roku 2008, jenž otřásl samotnými základy celého prime brokerage business modelu.

 

 

Autor: Krystof Bartos | pátek 2.3.2018 10:50 | karma článku: 10,06 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Krystof Bartos

Aston Martin jde na burzu - koupit, nebo zůstat stranou?

Dnešní článek budeme věnovat IPO (vstup společnosti na burzu) velmi známé a populární firmy Aston Martin. Jistě se mezi čtenáři najde ne jeden fanoušek této luxusní automobilové značky, která nyní nabídne své akcie veřejnosti.

24.9.2018 v 15:47 | Karma: 6,49 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Můj názor na vývoj kurzu EURCZK

Již od začátku svého publikování kritizuji veškeré zásahy, kterými centrální banky manipulují trh. Když říkám centrální banky, myslím tím i tu naši - ČNB.

11.9.2018 v 15:35 | Karma: 19,28 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Nezdravý trh, který je závislý na 4 firmách, by mohl znamenat zkázu!

O faktu, že je aktuální situace na hlavních akciových trzích velmi nejistá, jsem se v posledních týdnech hojně vyjadřoval.

27.7.2018 v 7:47 | Karma: 12,93 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Warren Buffet? Ne - my sázíme na Johna Malona!

Pokud jste o tomhle chlapíkovi z Connecticutu s irskými kořeny ještě neslyšeli, je to velká chyba! Ale nemůžeme vám to mít vůbec za zlé - mnoho investorů (natož běžných lidí) o Malonovi nikdy neslyšelo.

16.7.2018 v 11:35 | Karma: 8,52 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Časovaná bomba v Itálii a potenciální krize v celé eurozóně?

O velmi znepokojivé situaci v EU (i v Evropě jako takové) jsme psali VIP článek již v dubnu minulého roku.

1.6.2018 v 12:08 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Bezmála 100 dalších článků naleznete ZDE

Majitel The Bartos Organization - mezinárodní investiční a analytické společnosti, autor knihy s ekonomickým výhledem a zakladatel Bartos Research

Již více než 8 let se pohybuji v oblasti investic a ekonomiky a za tu dobu jsem poznal, že správné informace jsou pro úspěch naprosto zásadní a navíc často nedostupné. Postupem času jsem se rozhodl přinést lidem, kteří chtějí mít skutečný přehled ty správné informace, které sám využívám, a to ve srozumitelné formě. V dnešní iracionální době je to dle mého názoru důležitější než kdy dříve.

 

Seznam rubrik