Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktuální situace na trzích silně připomíná rok 2008

Předminulý týden na trzích byl divoký a pro mnohé zatvrzelé býky, kteří doufali v nekonečný růst trhů, to byl obrovský šok. Vždyť to byl pro akcie vůbec nejhorší týden za poslední dva roky.

Psala se historie

To je po dlouhé ziskové krasojízdě pořádně studená sprcha. To byl však jen začátek a nikdo netušil, co se bude dít v týdnu následujícím (tedy minulém).

Začít musíme vůbec největším překvapením, kterým je volatilita. Ta sice nějakou dobu postupně rostla, avšak rozhodně ne dramaticky. To se ale s příchodem minulého týdne změnilo. V pondělí 5. 2. došlo k historickému nárůstu volatility na americkém trhu a nezůstává proto s podivem, že jeden z nejpopulárnějších akciových indexů (Dow Jones) zaznamenal největší denní pokles v historii (bodově, nikoliv procentuálně).

Z grafu je patrné, že rozdíl oproti ostatním propadům je opravdu marginální. S tím, jak index za poslední roky vzrostl, se dá očekávat, že procentuální propad nebude až tak výrazný, jako ten bodový. Ono pondělí tak Dow Jones index uzavíral se ztrátou 4,6 %, což je největší procentuální propad od roku 2011.

A problémy se samozřejmě netýkají pouze Dow Jonesova indexu - hromadné výprodeje postihly vedle hlavních amerických akciových indexů také akcie samotných společností. A co víc - problémy se týkají také dalších světových trhů. Vždyť hned o den později, tedy v úterý, se propadl asijský index Nikkei o 4 % a australský S&P/ASX 200 o 3 %.

Lukrativní volatilita ukázala svou temnou stránku

Investice do indexu volatility prostřednictvím ETFs se od svého (relativně nedávného) vytvoření staly velmi populárními a celková tržní hodnota se dnes odhaduje na 8 miliard amerických dolarů. To je opravdu děsivé číslo. Nemůžeme se proto příliš divit, že se mnoho investorů a traderů nechalo zlákat lukrativitou indexu volatility a šlo do něj all-in. V některých případech dokonce s penězi svých klientů.

V tomto případě se volatilita extrémně nevyplatila hlavně těm investorům, kteří sázeli na její pokles, tedy zvolili investici do tzv. „VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term ETN“.

Obchodování indexu volatility (VIX) se dokonce úplně zastavilo a některé společnosti bezprostředně po dramatickém nárůstu vydávaly prohlášení, že stáhnou výše zmíněné inverzní (shortovací) ETN plány na VIXu z oběhu. Jako první přišel s touto zprávou paradoxně jeden z největších hráčů ve "volatilním investičním odvětví" - Credit Suisse.

Proč došlo k tak zásadním propadům?

Přesné příčiny korekce je v tuto chvíli těžké identifikovat. Bílý dům již vydal oficiální prohlášení a prezident Trump se v něm silně opírá o dlouhodobý horizont, ve kterém je podle něj americká ekonomika v ideálním stavu. Připojil také klasické indikátory pro ekonomický růst (například nízkou nezaměstnanost). Právě růst ekonomiky však paradoxně může být hlavní příčinou propadů akciového trhu.

A na vině může být například právě zmiňovaná nízká úroveň nezaměstanosti v USA. S růstem ekonomiky roste vždy také riziko inflace, která je v USA již delší dobu velkou neznámou. Dalším negativním faktorem pro firmy v souvislosti s nízkou nezaměstnaností je tlak na vyšší mzdy. Můžeme dále pokračovat třeba strachem z radikálnějších změn v měnové politice ze strany FEDu, do jehož čela nyní navíc nastupuje nový šéf.

Zatím můžeme pouze spekulovat. Jedno je však jisté - americké akcie byly a stále jsou přehodnocené a neodpovídají reálným ekonomickým fundamentům. Ve středu jsme mohli sledovat další jízdu na horské dráze a ze slušných zisků nakonec hlavní akciové indexy uzavíraly ve ztrátě. Aktuální stav se tak může jevit jako příznivý pro nákup, ale výprodeje ještě ani z daleka nemusejí být u konce. Psychologická zátěž z těchto událostí je a ještě nějakou dobu bude na investorech znát. Je otázkou, jaký bude mít konečný důsledek.

Závěr

Akcie jsou tedy na rozcestí! Hlavní hranice všech tří amerických indexů byly testovány a i když se indexy odrazily zase vzhůru, rozhodně nemusí být všemu konec. Investoři evidentně každý nárůst využijí zase k prodejům.

Pokud tyto hranice indexy přesvědčivě prorazí, bude se jednat o prodejní signál. Připomeňme si, že Dow Jones může padnout až na hranici 6.000 USD nebo níže, pokud se krize skutečně naplno rozeběhne. Akcie sice rok letěly ještě více vzhůru, ale naše predikce jsou stále ve hře - propady budou naopak ještě větší.

Je zde však stále možnost, že indexy ještě poletí nahoru až třeba k historickým highs, což by byl opravdu skvělý prodejní signál.

Zůstaňte v bezpečí, mějte připravený svůj risk management a buďte připraveni.

Autor: Krystof Bartos | čtvrtek 15.2.2018 18:16 | karma článku: 18,05 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Krystof Bartos

Aston Martin jde na burzu - koupit, nebo zůstat stranou?

Dnešní článek budeme věnovat IPO (vstup společnosti na burzu) velmi známé a populární firmy Aston Martin. Jistě se mezi čtenáři najde ne jeden fanoušek této luxusní automobilové značky, která nyní nabídne své akcie veřejnosti.

24.9.2018 v 15:47 | Karma: 6,49 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Můj názor na vývoj kurzu EURCZK

Již od začátku svého publikování kritizuji veškeré zásahy, kterými centrální banky manipulují trh. Když říkám centrální banky, myslím tím i tu naši - ČNB.

11.9.2018 v 15:35 | Karma: 19,28 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Nezdravý trh, který je závislý na 4 firmách, by mohl znamenat zkázu!

O faktu, že je aktuální situace na hlavních akciových trzích velmi nejistá, jsem se v posledních týdnech hojně vyjadřoval.

27.7.2018 v 7:47 | Karma: 12,93 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Warren Buffet? Ne - my sázíme na Johna Malona!

Pokud jste o tomhle chlapíkovi z Connecticutu s irskými kořeny ještě neslyšeli, je to velká chyba! Ale nemůžeme vám to mít vůbec za zlé - mnoho investorů (natož běžných lidí) o Malonovi nikdy neslyšelo.

16.7.2018 v 11:35 | Karma: 8,52 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Časovaná bomba v Itálii a potenciální krize v celé eurozóně?

O velmi znepokojivé situaci v EU (i v Evropě jako takové) jsme psali VIP článek již v dubnu minulého roku.

1.6.2018 v 12:08 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Bezmála 100 dalších článků naleznete ZDE

Majitel The Bartos Organization - mezinárodní investiční a analytické společnosti, autor knihy s ekonomickým výhledem a zakladatel Bartos Research

Již více než 8 let se pohybuji v oblasti investic a ekonomiky a za tu dobu jsem poznal, že správné informace jsou pro úspěch naprosto zásadní a navíc často nedostupné. Postupem času jsem se rozhodl přinést lidem, kteří chtějí mít skutečný přehled ty správné informace, které sám využívám, a to ve srozumitelné formě. V dnešní iracionální době je to dle mého názoru důležitější než kdy dříve.

 

Seznam rubrik